Kullancsok mindenhol!


A kullancsokról általában

A tél végén és az ősz beköszöntével minden vadon élő vagy kedvencként tartott állat, valamint a természetes környezetben barangoló ember ki van téve a kullancscsípésnek, valamint a kullancsok terjesztett vírusfertőzésnek.

A kullancsokrólkullancs

A kullancsok az atkák fajának egyik alrendjébe tartoznak. Számos fajtájuk ismert, itthon kb. 25 féle található meg. Méretük 3-6 mm hosszú. Az élősködő a gazdaállatba kapaszkodik, és így válik vére szívójává. A vérrel teli kullancs eredeti méretének négyszeresére is felduzzad. A kullancs leválik "gazdájáról", ha teleszívta magát.

Háziállatokon, különböző vadon élő állatokon, s nem ritkán az emberen élősködnek, de különféle fejlődési alakjaik hüllőkön is előfordulnak. Több súlyos betegséget terjesztenek (encephalitis, tularaemia, piroplasmosis stb.)

Szélsőséges klímaviszonyokat is elviselnek, Skandináviától Olaszországig mindenfelé előfordulnak. Ellenségük a szárazság vagy a hideg tél, mivel az elpusztítja a föld alatt, fák gyökerei között telelő kullancsokat.

Erdőkben, erdők szélén élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom - a tűző napon hamar elpusztulnak.

A magasban várakozó kullancs áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad. Érzésteleníti a bőrt és azután szúrja a bőrbe sajátos, leginkább nyílhegyhez hasonlító ormányát (hiposztóma), majd kollagénnel a bőrhöz ragasztja magát.

A vérszívás-táplálkozás napokig eltart, egy nőstény testtömegének akár 120-szorosát képes kiszívni. A vért besűríti, tömöríti és így tárolja. A kullancs, mivel kész táplálékot fogyaszt, nem ürít salakanyagot, belei vakon végződnek. Táplálkozás után lehullik áldozatáról.

kullancs bőrbenHa kullancsot fedezünk fel a természetjárásból hazatérve, mihamarább távolítsuk el, mert az idővel arányosan nő a fertőzés esélye! A néphagyomány rengeteg módszert ismer a kullancs eltávolítására, de ezek többnyire veszedelmesek. Ne kenjük be a kullancsot a lélegzését akadályozó folyadékkal (pl. olajjal), mert a fulladozó élősködő visszaöklendezi a fertőző vért. Óvakodjunk a potroha megnyomásától is. A közhiedelemtől eltérően nem gond, ha beszakad a kullancs szipókája, mert szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

Mi a kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás?

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos, életveszélyeztető megbetegedés lehet, amely vírussal fertőzött kullancsok csípésével terjed.

Hol fordul elő a vírus?

Európában az alábbi országok veszélyeztettek: Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Lengyelország, Horvátország és Szlovénia.

A vírus Magyarországon a következő régiókban honos: Budapest és környéke, Zala megye, Somogy megye, Vas megye, Győr-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Fejér megye, Veszprém megye, Baranya megye, Nógrád megye, Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

 

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás lefolyása és az általa okozott komplikációk:

A betegség első tünetei a vírusfertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül lépnek fel az oltatlan személyek kb. egyharmadánál, láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak formájában.

A betegek egyötödénél fejlődik ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa, amely a kullancscsípést követő 4. héten kezdődik. A máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja a vírus. Súlyos esetekben arcideg bénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel.

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás következménye lehet hosszantartó fejfájás, szellemi leépülés és részleges bénulás. Ritkán a súlyos megbetegedés halálos kimenetel is lehet.

Állatok esetében jellemző tünet a bágyadtság. Egyértelműen kullancscsípés általi fertőzésre utal, ha az állat vizelete elsötétül. Ilyen esetekben haladéktalanul gyors orvosi segítségre van szükség.
 

Hogyan terjed a kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladást okozó vírus?

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás európai elterjedési területén csaknem minden 20-500. kullancs fertőzött a vírussal és képes a betegség terjesztésére. A kullancsok számára a legkedvezőbb életteret a mérsékelt éghajlati klíma és a magas páratartalom jelenti. Különösen veszélyeztetett területek az erdők szélei, a tavak és folyók melletti ligetes részek, a védett erdők aljnövényzete és a lombos erdők, valamint a tűleveles erdők közötti átmeneti részek.


Mit tehet Ön, ha kullancscsípés érte?

A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot. A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, ragasztószert vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. A kullancsot csipesszel vagy ujjainkkal megfogva távolítsuk el a bőrből enyhe húzással. Kerüljük a csavaró mozdulatokat! A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Amennyiben kullancsrészek maradnak vissza a bőrben, azokat később feltétlenül el kell távolítani!

Milyen más betegségeket terjeszt a kullancs?

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa által kiváltott megbetegedésen kívül a kullancs egy baktérium által okozott megbetegedést is terjeszt, az úgynevezett Lyme-borrellosist. Ennek a fertőzésnek a következményei: szívritmuszavar, szívizomgyulladás, bőrgyulladás, az izületek, az agyhártya, az agyvelő és a gerincvelő gyulladása. A borrellosis azonban antibiotikumok megfelelő időben történő adagolásával kezelhető. Borrellosis elleni védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésünkre.

Hogyan tudunk védekezni?

A már kialakult betegséggel szemben megbízható gyógyszeres kezeléssel jelen pillanatban nem rendelkezünk. A hatékony védelmet a betegség megelőzése jelenti, amit adott időben védőoltással biztosíthatunk.


A védelem

A hatékony védelmet a kullancs-csípés által terjesztett betegségre a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk. Kedvencként tartott állatok részére létezik bolha-kullancs elleni védő nyaköv, lemosó sampon, aerosol, és tabletta, és oltás is. Természetjárás után érdemes önvizsgálatot, és állataink szőrének vizsgálatát elvégezni különösen tavasz kezdetekor, és az ősz beköszöntével.Forrás: www.zug.hu -
Állatbarát Web Kuckó